Separator_ini
fem escola #8
SUMARI

Editorial
Conta-contes MUSICAL per sant jordi Comissió de Dinamització
Entrevista: natÀlia centelles, guionista i més Gemma i Manel
l'escola amb humor José Manuel
vols guardar un secret? Jordi
m'agrada la música Eulàlia
EXTRAESCOLars
funky. Sara
multiesport Sara
què aprenem a l'escola de mares i pares? Comissió de Formació
curs de català bàsic b1 a l'escola fort pienc Comissió de Formació
un conte! Eva
cuina per a nens Jussara
¿dónde viven tus abuelos? ecuador Milton
fotomaton de la festa de la diversitat Comissió de Dinamització
recomanem... llibres! Mònica i Josep
adéu a la classe dels publicistes! La classe dels Publicistes.
la veu de l'escola Susana, directora

Separator
EDITORIAL. Més que un eslògan.

L’escola la fem entre tots. Sovint, des de fora, des de la plaça, des de casa, podem pensar que això és un eslògan; però la vida associativa que com a pares vivim al voltant de l’escola és molt més rica del que la nostra quotidianitat ens deixa veure. La dinàmica viscuda durant aquest any n’és una prova. Hi ha exemples que ens ajuden a corroborar-ho.

Perquè ja és habitual que, periòdicament, el vestíbul aparegui decorat. És el fruit de la col·laboració de les famílies per fer de l’espai comú de l’edifici un lloc atractiu, i l’ambició demostrada rep l’aplaudiment general: quina sorpresa la del paisatge d’un bosc nevat que ens vam trobar un dilluns al matí!

Tenim una comissió que fa anys que treballa perquè el menjador sigui un espai de qualitat. La intervenció activa dels pares, fent tasques d’observació en el moment del servei, ha servit per analitzar-ne les mancances i per ajudar a millorar-ne tant la infraestructura com les dinàmiques, perquè creiem que el menjador és un element central tant pel valor nutritiu com per la quantitat de temps que ocupa en la jornada dels infants.

Tenim un equip actiu que s’esforça perquè la nostra oferta d’activitats extraescolars sigui rica, variada i de qualitat, tot i la dificultat que l’edifici, petit i just, sense gaire zones comunes, ens presenta..

I tenim un seguit de comissions que ens ajuden a fer que la vida associativa al voltant de l’escola, i fins i tot en la nostra relació amb el barri, sigui fecunda i de qualitat. Tenir un hort en funcionament és un element de qualitat del nostre petit paisatge interior. La interacció amb les altres escoles del barri, a través d’una coordinadora d’AMPA que vam ajudar a posar en marxa, ha donat ja alguns fruits (estar coordinats a l’hora de fer l’oferta del centre en els períodes de portes obertes ens ha permès oferir casals conjunts i assolir així el nombre de places mínim imprescindible, i ens habilita per preparar conjuntament les estratègies de connexió amb els instituts que han de rebre’ns quan anem acabant el nostre pas per l’escola).

Però l’exemple de la vitalitat de l’Associació de Mares i Pares de l’Escola Fort Pienc és la gran quantitat de participants a les reunions que mensualment es fan al menjador de l’escola. Obertes absolutament, el nostre sistema de funcionament, de caràcter en gran part assembleari, sovint és poc eficient i lent, però ric i valuós per la dinàmica de l’associació i la de l’escola en general. Sovint, alguns assumptes han esdevingut elements de debat popular, i la seva resolució ha ultrapassat la capacitat de la Junta. En aquest sentit hem de destacar la celebració d’una Assemblea extraordinària per acordar la necessitat de delimitar el preu de les activitats extraescolars i per acordar l’obligació de ser soci de l’AMPA per gaudir de les activitats extraescolars.

L’escola la fem entre tots i això és més que un eslògan.

Junta de l'AMPA de l'Escola Fort Pienc

 

Separator
Corner_top_left Corner_top_right
Pixel
una
  Conta-contes musical per Sant Jordi / Comissió de Dinamització

Divendres 27 d'Abril la Comissió de Dinamització va organitzar un Contacontes molt especial, un contacontes amb música.
Com que el dia de Sant Jordi queia en plenes vacances de Setmana Santa l'acte va ser traslladat de dia i va servir tant per celebrar el patró de Catalunya com per acomiadar el segon trimestre de l'escola, en què la música ha estat la protagonista.

Com sempre, els petits s’ho van passar d’allò més bé.

 

veure els vídeos ...

veure les fotos ...

 
entrevista
  entrevista Natàlia Centelles, guionista i més / Gemma i Manel

En aquesta quarta entrevista a un pare o mare de la nostra escola, torna a ser el torn

d’una dona. Concretament hem parlat amb la Natàlia Centelles i Junoy, mare de la Joana de la classe dels Pregadéus 4t B i del Bernat que va a la classe de les Cobres 2n B. 

La Natàlia es defineix com a guionista i més, ja que –com ella diu- “m’agrada explicar històries en imatges, i entrar a cases i escoltar la gent i veure que tot pot ser interessant...”

.

 

 
Separator
Corner_top_left Corner_top_right
Pixel
16750-m
 
Separator
Corner_top_left Corner_top_right
Pixel
pares
  Vols guardar un secret? / Jordi

Les Matemàtiques sí que serveixen per a moltes coses, perdoneu, però algú ho havia de dir!

 

Segur que heu sentit alguna llegenda urbana que explica que a un amic del cosí del meu cunyat li van agafar les dades de la targeta de crèdit per Internet i que li van buidar el compte del banc. Potser sí que això ha passat algun cop, però cada vegada és més improbable, perquè quan les nostres dades viatgen per la xarxa solen anar molt ben protegides. Si naveguem només per pàgines segures, les nostres dades sempre surten xifrades del nostre ordinador, amb un mètode molt eficaç i sorprenentment senzill. Llegint aquest article us fareu una idea de com n’és de fàcil protegir els vostres secrets. Això sí, caldrà repassar algunes coses que vam aprendre quan érem petits! (Potser us les podran explicar els alumnes de sisè, que deuen estar aprenent-les ara. Segur que ells també poden llegir aquest article).

 


llegir l'article...

 
pares
  M'agrada la música / Eulàlia

Enguany la música ha estat la protagonista del projecte del segon trimestre de l’escola. Els resultats han estat espectaculars, el dia de portes obertes i a la Festa de la Diversitat vam poder-ho comprovar. Com cada any, els nens s’ho han pres amb tant d’entusiasme que ens han tornat a sorprendre. Han fet recerca, concerts, visites al Museu de la Música, treballs, dibuixos, pintures, collages, instruments reciclats, sopes de cançons, nyacres, danses, i, fins i tot, coreografies d’alguns musicals, n’han après un munt, de coses !

 

Aprofito aquesta introducció per parlar-vos una mica de la música. He tingut la gran sort de poder-ne gaudir des de molt petita, i sempre m’ha acompanyat d’una manera o altra.

 

 

llegir l'article ...

 
Separator
Corner_top_left Corner_top_right
Pixel
EXTRAESCOLARS
coral
  FUNKY / Sara

El perfil dels nens i nenes que fan l’activitat de funky és molt divers. Hi ha força varietat d’edats i des del punt de vista del gènere el grup està proporcionat. Els objectius principals de l’activitat són: treball en equip, potenciar la creativitat, desenvolupar coreografies i descarregar adrenalina tot ballant. Les destreses que treballen bàsicament són l’elasticitat, la tonificació del cos, la memòria coreogràfica, la lateralitat i la tècnica. Quant al tipus de ball, treballen sobretot funky i hip-hop, però també tècniques de girs, acrobàcia, a més a més de dansa moderna i creativa. Per tal que estiguin més motivats, el Sebas, que n’és el monitor,  mira de combinar músiques que porta ell amb músiques que els nens coneixen i volen ballar.


llegir l'article i veure el vídeo! ...

 
escacs
  MULTIESPORT / Sara

Aquesta activitat està dirigida per dues monitores: l’Imma Puente i la Berta Cardellach, que porten un grup d’uns vint nens que tenen més o menys la mateixa edat (primer i segon de primària).

 

L’activitat va dirigida a nens que acaben de sortir de classe i volen jugar, moure’s i passar-s’ho bé, per això intenten que juguin a través de l’esport.

 

L’activitat de multiesport consisteix en una iniciació a l’esport, amb la idea que els nens/es s’ho passin bé jugant i tinguin una visió global dels esports que es practiquen més freqüentment, i que de cara al futur ells mateixos puguin triar els que més els agradin.

 

 

 

 

 

 

 
Separator
Corner_top_left Corner_top_right
Pixel
comedor
  Què aprenem a l'escola de mares i pares? / Comissió de Formació

L’Escola de Mares i Pares de l’AMPA del CEIP Fort Pienc s’inicia el curs 2009-2010 amb la creació de dos grups de famílies: un d’Infantil i un de Primària. Posteriorment, en aquest curs 2010-11 s’inicia una segona edició amb un nou grup de famílies participants i amb un grup de seguiment de les famílies participants del curs anterior.


La Sara Farré ha estat la psicòloga conductora de tots els grups en els quals sempre ens ha transmès la importància d’una actitud positiva i relaxada, sense la qual és difícil la tasca d’educar els nostres fills. La relaxació i les dinàmiques teatrals ens han ajudat a poder treballar d’una forma vivencial aquestes actituds tan difícils de poder mantenir en moltes situacions. La dinàmica de les sessions, per tant, ha combinat teoria, pràctica, relaxació i representacions teatrals..

.

 

llegir l'article ...

 
comedor
  Curs de català bàsic B1 a l'escola Fort Pienc / Comissió de Formació

Durant aquest curs escolar 2010-2011, des de la Comissió de Formació hem pogut, després de diversos intents, organitzar el Curs de Català Bàsic B1 promogut pel Consorci de Normalització Lingüística. El curs d’una durada de 45h s’ha realitzat de desembre a maig amb classes setmanals.
Esperem poder donar-li continuïtat!!
Aquí teniu l’opinió de dues de les participants…

 

llegir l'article ...


 
Separator
Corner_top_left Corner_top_right
Pixel
cuina per a nens
  Un conte! / Eva

Petita introducció: Als meus fills els encanta escoltar històries. Un dels seus plaers favorits és apagar els llums, encendre una espelma i sentir un conte inventat (sense seguir un llibre). Reconec que quan arribes cansat al final del dia, pot resultar gens fàcil inventar-se un conte. La meva tècnica ha estat crear un univers de personatges a través dels "números" que viuen aventures semblants a les que viuen els meus fills. Són històries senzilles, sense pretensions, amb l'únic objectiu d'estar plegats l'estona més màgica del dia... la d'anar a dormir. Us deixo una d'aquestes petites històries...


llegir el conte...

 
jocs
  cuina per A nens / Jussara

En este número de nuestra revista hemos contado con la participación de más familias, que demostraron sus habilidades en la cocina.

Creo que este es de los temas más interesantes, ya que en la cocina estamos cada día, siempre intentando mejorar, inventar, renovar.

Contamos con una variedad de recetas, desde la más sencilla, que es la que hacemos prácticamente cada día, hasta la más elaborada, pero eso también nos anima a probar nuevos sabores y conocer el variado universo gastronómico.

Al final de los vídeos, incluimos dos artículos: el primero sobre la Cocina Ayurvédica y el segundo sobre el Ghee, que es un componente de una de las recetas y que también tiene otras aplicaciones.

Resaltar la disposición de estas familias en colaborar y la gracia con qué lo hacen los más pequeños. Y pensando en ellos, seguimos animando a las demás familias para el próximo número de la revista, pues es para ellos que hacemos este trabajo, para que disfruten.

Espero que sea del agrado de todos.

 

ver recetas (¡ñam, ñam!)
acerca de la cocina Ayurvédica y el ghee...

 
Separator
Corner_top_left Corner_top_right
Pixel
sortida
  ¿dónde viven tus abuelos? Ecuador / Milton

Esta edición de la revista, Milton Grijalba (padre de Carla-granotes d'ulls vermells- y Nerea- lloros-) nos presenta a Ecuador, y gracias a su idea, hemos incorporado esta nueva sección.

Muchos de los chicos de nuestra escuela tienen parte importante de su familia en otros países, algunos cerca y otros muy lejos. Pasan las vacaciones allí o se conectan vía internet y, fundamentalmente, comparten parte de su cultura, su cocina, sus tradiciones... Conocer algo más sobre estos países es conocer más cosas sobre nuestros amigos, aprender cosas nuevas y valorar la riqueza de nuestra comunidad.

Invitamos a las familias que tienen una parte de su corazón en otras geografías a que nos presenten ese lugar y nos cuenten cómo es.


llegir l'article...
el Carnestoltes a Ecuador...

 
petita
  Fotomaton de la Festa de la diversitat / Comissió de Dinamització

Com cada any, l’Ampa ha organitzat la Festa de la Diversitat. Hi ha hagut tallers, jocs, música, el comiat dels alumnes de sisè, i el ja tradicional berenar, on cada família elabora alguna cosa bona per compartir entre tots.

D’aquesta festa, en volem destacar una novetat que va tenir molt d’èxit i que et trobaves a l’entrar a l’escola: el fotomaton. La idea la va tenir en Pau, i la va dur a terme el Jaume i el Josep Maria: tothom qui arribava a l’escola s’havia de disfressar, grans i petits, i tot seguit ens feien una foto. Que si va ser divertit? I tant! aquí teniu el resultat.

 

 

veure el vídeo...
veure les fotos...

 
Separator
Corner_top_left Corner_top_right
Pixel
RECOMANEM...
coral
  "Padres brillantes, maestros fascinantes.
No hay jóvenes difíciles, sino una educación inadecuada"
de Augusto Cury
Ed. Zenith/Planeta

Mònica

us faig arribar un llibre que a mi particularment m'ha agradat força. Hi han parts que m'han arribat més que d'altres però crec que el missatge conjunt que ens aporta es positiu i revaloritza la importancia de l'educació dels nostres fills i la innestiblable feina que fan els mestres. Quan tenim l'esperit obert i estimem el que fem, curiosament arriben els miracles...

 

llegir l'article ...

 
escacs
  "El elemento"
de Ken Robinson
Ed. Grijalbo/Debolsillo

Josep

Acostumats al pensament únic, a sentir com la crisi persisteix i s'endureix, a comprovar que els governs es queden estàtics i que l’única manera de sortir-ne és amb les típiques solucions de la revolució industrial - retallades socials, reducció de costos, serrar les dents i aguantar fins que passi la tempesta -, ningú sembla tenir una visió amb més perspectiva i, destaca que hi ha molts més aspectes que el financer que s'han de replantejar. Un d'ells, i potser el més important, és l'educació.

 

 

 

 

 

 

 
Separator
Corner_top_left Corner_top_right
Pixel
pares
  Adéu a la classe dels Publicistes, la primera promoció que acaba la primària a la nostra escola / Els alumnes de 6è

Al cap de vuit anys d’història de la nostra escola i per primera vegada, els més grans, la primera promoció de sisè, acaben l’escola i ens deixen per iniciar una nova etapa en els seus estudis. Vam pensar que els faria il·lusió col·laborar a la revista, i els Publicistes, malgrat la feinada que estan tenint en aquest darrer curs, no van dubtar ni un moment a dir-nos que sí, que volien dir-hi la seva. Fa dies, van demanar al Ramon, músic i pare de l’escola, que els ajudés a fer una cançó de comiat, i, entre tots, van crear i enregistrar la cançó que explica tota la història d’aquest curs de sisè. També ens han escrit uns textos amb records, anècdotes, vivències i històries passades que ens emocionaran de debò. Gràcies a tots, endavant, i que tingueu molta sort en el futur!

 


MONÒLEG COMIAT FORT PIENC...
RECORDS...
UN GRAN TRESOR...
escoltar la cançó...

 
pares
  La veu de l'escola / Susana Boldú i Casas

Tornem a tancar un curs més, però de manera molt especial. Podem dir que ha acabat el creixement de l’escola perquè surt la primera promoció d’alumnes: ara ja tindrem EX-ALUMNES! Però la veritat és que l’hem anat creant i ara toca anar modelant-la: valorant certs aspectes, incloent noves propostes, millorant aquells punts més febles… és a dir, seguint creixent.

 

Agraeixo el granet, o sac de sorra, que ha aportat cadascú per a que el projecte continuï endavant. Tot té el seu temps, i el meu pas per l’escola també arriba a la seva fi.

 

Una etapa es tanca, però passaré la clau perquè se n’obri una de nova.

 
Separator
EQUIP DE TREBALL

REDACCIÓ I DOCUMENTACIÓ
Gemma Castañé
José Manuel Díaz
Alberto Guirao
Laura Piaggio
Sara Rovira
Jussara Toppel
Israel Vela
Eulàlia Vilaplana

VÍDEOS
Israel Vela
Sara Rovira
Manel Tordera

DISSENY I MAQUETACIÓ
Laura Piaggio

COL.LABORACIONS
Milton Grijalba
Jordi Guàrdia
Eva Aumedes
Mònica Casanovas
Josep Amat
Ramon Monsergas
Comissió de Dinamització
Comissió de Formació
Anita Milbreta i Krisjanis (P4)
Dani, Clara, Ona (2n) i Biel (P3)
Ilde Rodríguez
Marc Cerdán Olm (6è)
Júlia Ruiz (6è)
Susana Boldú i Casas
Pau, Jaume i Josep Maria (Fotos)

EDICIÓ
AMPA del CEIP Fort Pienc / Comissió de Comunicació
C/ Alí Bei, 75 - 08013 Barcelona
Tel. 93 246 29 99
revista@ampafortpienc.org
NÚMEROS ANTERIORS
juny de 2011