Separator_ini
fem escola #8
SUMARI

Editorial
Per a una educaciÓ pÚblica i de qualitat Grup per a la Qualitat de l'Ensenyament de l'escola Fort Pienc
UN ANY DINAMITZANT Comissió de Dinamització
Actividades y proyectos 2010-2013 Comisión de Infraestructuras
Entrevista: MERCÈ PONS, actriu Gemma i Manel
l'escola amb humor José Manuel
Imatges i vídeos de la Festa de fi de curs Isra
CANTÀNIA: un model musical consolidat i un referent europeu Eulàlia
EXTRAESCOLars:
· LA CORAL DE L’ESCOLA CANTA A L’AUDITORI Gemma
· Percussió corporal Sergi
Textures. El projecte d'art a l'escola Raquel
cuina per a nens Bea / Itziar i León / Bruno i Olivia
Proposta perquè els nostres fills llueixin sempre un somriure sa Marisa
La meva mare és rara Marga
10 anys de mare a l'escola Isabel
la veu de l'escola L’equip directiu

EDITORIAL

El curs 2012-2013 ha estat un any difícil per a les escoles públiques. El sistema educatiu públic tal i com l’hem conegut en els darrers anys, està seriosament amenaçat per les polítiques de retallades i pels canvis en l’ordenament jurídic que afecta a l’ensenyament, com ara el tristament famós Decret Wert. L’AMPA no ha estat aliena a tota aquesta situació, i un dels grans reptes que hem intentat assolir aquest curs que ara s’acaba ha estat el de transmetre a les famílies moltes de les nefastes conseqüències de les retallades i a l’hora revelar-nos i lluitar, en la mesura de les nostres possibilitats, contra aquests fets. Creiem que alguna cosa hem aconseguit.

De l’assemblea extraordinària convocada a l’inici del curs per l’escola i l’AMPA on preteníem debatre sobre les conseqüències de les retallades en el cas concret del nostre centre, va sorgir un grup de pares disposats a organitzar-se en la lluita i la reivindicació de la qualitat de l’ensenyament. Encabits com un grup autònom dins de la pròpia AMPA, han fet una feina incansable durant el curs, aconseguint èxits sonats com la de fer rectificar al Departament d’Educació, els protocols de substitució de mestres en cas de baixa per maternitat, o obtenir un ressò mediàtic extraordinari als mitjans amb la gravació d’un vídeo-ficció contra el decret de substitucions. Enhorabona al Grup de Treball per la Qualitat de l’Ensenyament per la tasca feta i que ha de tenir continuïtat pel proper curs perquè, malgrat el desgast que tot això suposa, solament amb la lluita de base es podrà fer reaccionar a l’Administració.

Des de la comissió d’infraestructures també s’ha treballat en la línia d’intentar suplir algunes de les mancances de l’Administració en la solució i millora de les instal·lacions de la nostra escola. En aquest sentit, ja s’ha adequat la zona de pícnic del pati de primària; millorat el paviment de la sala de “rentadores”; la creació d’un organitzat pàrking de patinets; i sobre tot la construcció d’un jardí vertical en diversos punts dels patis per fer més verds i agradables aquests espais.

Llegir més...

 

  Per a una educació pública i de qualitat / Grup per a la Qualitat de l'Ensenyament de l'escola Fort Pienc

 

El Grup per a la Qualitat de l'Ensenyament de l'escola Fort Pienc som una colla de mares i pares que s'ha format aquest curs. El grup es va crear formalment en una reunió de la Junta de l'AMPA a principis de curs relacionat amb la Comissió Barri i Ciutat.

A l'assemblea que es va fer a l'escola l'onze de desembre amb mares, pares i mestres, el Grup per la Qualitat de l'Ensenyament va rebre l'encàrrec de recollir les prioritats del centre en la defensa de la Qualitat de l'Ensenyament dels nostres infants davant les polítiques de retallades a l'Ensenyament públic. Per això, poc després, es va fer una reunió amb la direcció del centre i es va determinar que les prioritats eren les substitucions immediates dels i les mestres i les hores de vetlladors/es per reforç escolar. Immediatament el grup es va posar a treballar per reclamar la substitució prevista per maternitat de l'Ester, mestra de P4, i en altres temes en coordinació amb la Xarxa d'AMPAs de l'Eixample.

 

Llegir més...

 
  Un any dinamitzant / Comissió de Dinamització

 

Ara que el curs ja s’acaba, ens agradaria fer un resum de totes les experiències que hem viscut enguany a la nostra comissió, la qual ha començat de nou i ha anat creixent i consolidant-se a mesura que ha avançat el curs. La nostra principal motivació és passar-nos-ho bé i compartir-ho amb totes les famílies de l’escola. És aquesta la recepta amb la que comencem totes les nostres iniciatives, i els ingredients els anem afegint amb la il·lusió que ens empeny.

.

 

 
  Actividades y proyectos 2010-2013/ Comisión de Infraestructuras

 

¿Podemos mejorar las condiciones de habitabilidad de la escuela?

¿Puede funcionar mejor, ser más agradable, a partir de acciones viables y concretas?

¿Podemos fomentar formas de trabajo colaborativas de auto-organización?

¿Podemos fortalecer la identidad social de la escuela y el barrio?

 

Veure el resum d'activitats...

 
entrevista
  entrevista MERCÈ PONS, actriu / Gemma i Manel

 

En aquesta sisena entrevista a un pare o mare de la nostra escola, torna a ser el torn d’una dona. Hem parlat amb la Mercè Pons i Veiga, mare del Max Ponce de sisè. Per als qui no conegueu aquesta actriu de cine, televisió i sobretot de teatre, la podreu veure a l’octubre representant l’obra Mgorogoro al Teatre Gaudí de Barcelona.

 

 
16750-m
 
  Imatges de la Festa de fi de curs / Jordi

 

Año tras año, las familias nos superamos con la fiesta de Fin de Curso. Esta vez, hemos disfrutado de un menú de lujo, talleres superdivertidos, y un photocall como las estrellas en los grandes eventos.

Aquí dejamos unos cuántos enlaces con fotos y vídeos que confirman que esta fiesta fue un evento memorable.


Veure vídeo de la festa...

Veure fotos de la festa...

Veure vídeo del Photocall...

Veure fotos del Photocall...

Veure vídeo del Taller de samarretes...

Veure fotos del Taller de samarretes...

 
pares
  CANTÀNIA: un model musical consolidat i un referent europeu / Eulàlia

 

Els alumnes de 5è de l’escola han participat com cada any al projecte Cantània de l’Auditori de Barcelona. Cantània, un projecte musical i pedagògic que reuneix cinquanta mil alumnes de primària, les seves famílies i més de sis-cents mestres, ha arribat a la 24a edició. Cada any el Servei Educatiu de l’Auditori encarrega la composició d’una nova cantata a dos creadors catalans de prestigi que escriuen l’obra amb les característiques que ha de tenir: ha de ser cantada per a cor a una veu de nens de 3r a 6è de primària i amb acompanyament de músics professionals.

 

 

Llegir més ...
Veure la galeria de fotos ...

 
EXTRAESCOLARS
coral
  LA CORAL DE L’ESCOLA CANTA A L’AUDITORI / Gemma

 

El dissabte 25 de maig la Coral Fort Pienc va participar a la 40a trobada “Juguem cantant” del Secretariat de Corals Infantils de Catalunya (SCIC). De fet, sí que es van passar tot el dia jugant i cantant! Al matí uns 200 cantaires de corals de la província de Barcelona d’entre 5 i 7 anys van fer-nos descobrir les divertides aventures de l’Hora Perduda, una cantata per a cor infantil, 2 pianos i percussió, amb poemes de Joana Raspall. Vam poder escoltar els nostres petits grans cantaires de P5 que estaven molt atents a la primera fila, aplaudir-los i emocionar-nos quan vam veure que aquesta gran poetessa que el proper juliol fa 100 anys havia vingut i saludava efusivament a tot l’auditori! Després de felicitar-los a la sortida del concert, tots els cantaires van anar a la nostra escola on els esperava un dinar de carmanyola, jocs, danses i actuacions. Va ser un dia rodó!


Veure el vídeo! ...
Veure la galeria de fotos! ...

 
  PERCUSSIÓ CORPORAL / Sergi

 

¡Mireu aquest meravellós vídeo! És el primer any d'aquesta activitat, però segur que tindrem molts anys de ritme.

 

 

 

 
comedor
  Textures. El projecte d'art a l'escola / Raquel

 

Textures i experiència sensible en 5 tuits.

.

 

Llegir l'article ...

 
  cuina per A nens / Bea / Itziar i León / Bruno i Olivia

 

En este número, Bea, mamá de Alex de 6º, nos deleita con dos recetas fáciles y riquísimas... y vean las fotos, que son una pasada.

 

Itziar y León, de 2º nos enseñan una receta clásica argentina: la Chocotorta. Una delicia muy poco dietética, pero que vale lo que pesa.

 

Bruno de 3r i Olivia de P5 ens ensenyen com fer un aperitiu que et sorprendrà: respes de seitó. Una recepta original, ràpida, barata i sana.

 

Ver recetas (¡ñam, ñam!)


 
cuina per a nens
  Proposta perquè els nostres fills llueixin sempre un somriure sa / Marisa

 

La dentició permanent o definitiva comença aproximadament al voltant dels 6 anys i el canvi de les dents de llet per les definitives sol completar-se cap als 12 anys. Al llarg d´aquest període sortiran ni més ni menys que 28 noves dents, les quals haurem de cuidar i conservar, ja que malauradament no tindran cap recanvi natural.

 

Nosaltres, pares i mares, podem aconseguir que el nostres fills llueixin un somriure sa; només haurem de seguir una sèrie de consells odontològics que a continuació us exposo:


Llegir més...

 
  La meva mare és rara / Marga

 

Aquest és el títol d'un fantàstic conte escrit per Rachna Gilmore i il·lustrat per Brenda Jones (Editorial Joventut, edició exhaurida). I és també el títol que va triar l’Eva Martínez, l'educadora d'Arae que ha sacsejat les creences i tranquil·litzat les consciències dels participants a l'Escola de pares i mares 2013, organitzada per l'AMPA Fort Pienc.

 

Llegir més...

 
  10 anys de mare a l'escola / Isabel

 

Amb 10 anys de perspectiva com a mare de l’escola, he passat hores delicioses envoltada d’alumnes del Fort Pienc tacats de pintura, moments de “com ho faig per multiplicar-me” i petits instants que no tenen preu caçant mirades menudes d’autèntica satisfacció al contemplar la feina realitzada. Tot gràcies a que des de fa uns 7 anys col·laboro -amb molt de plaer- en tallers de manualitats a l’aula.


Llegir més...

 
  La veu de l'escola / L’equip directiu

 

Aquest escrit és una escrit d’agraïment a la comunitat educativa.

 

El curs que estem a punt de finalitzar ha estat molt difícil per a l’escola pública en general i per a la nostra en particular: les retallades han estat dures. Començàrem el curs amb dos mestres menys i pràcticament el mateix nombre d’alumnes tot i la marxa d’un sisè triplicat; el nou sistema de cobertura de baixes ha dificultat molt l’organització del centre; el retard en el pagament de l’aportació econòmica del Consorci; l’alentiment a l’hora de fer les petites reparacions de l’edifici, sense entrar en l’enduriment de les condicions laborals i salarials del personal docent. Però també ha estat un curs que ha demostrat el COMPROMÍS del professorat i les famílies amb el projecte d’escola.

 

Llegir més...

 
EQUIP DE TREBALL

REDACCIÓ I DOCUMENTACIÓ
Gemma Castañé
José Manuel Díaz
Laura Piaggio
Israel Vela
Eulàlia Vilaplana

VÍDEOS
Israel Vela
Manel Tordera

DISSENY I MAQUETACIÓ
Laura Piaggio

COL.LABORACIONS
Grup per a la Qualitat de l'Ensenyament
Comissió de Dinamització
Comisión de Infraestructuras
Sergi Ramis, pare de P4
Raquel Paricio, mare P5
Marisa Gallegos, mare de 2n
Isabel Hernández, mare de 4t i del Guille, exalumne
Bea Becerra, mare de 5è
Marga Ramis, mare de 1r y P3
Itzíar i León de 2n
Bruno de 3r i Olivia de P5
Isaac Guevara (Vídeos)
Sergi Brió (Vídeos)
Siro Jover (Fotos)
Betania Cutrona (Fotos)
Eloi Martínez (Fotos)
Josep Maria (Fotos)
Equip directiu de l'escola

EDICIÓ
AMPA del CEIP Fort Pienc / Comissió de Comunicació
C/ Alí Bei, 75 - 08013 Barcelona
Tel. 93 246 29 99
www.ampafortpienc.org

T'ha agradat? Envia'ns el teu comentari entrant aquí!
NÚMEROS ANTERIORS
juny de 2013